műszeres favizsgálat és fa állapotfelmérés


szeretné megismerni öreg fája egészségi állapotát?

érdekli, hogy mekkora kockázat rejlik a ház előtt álló túlnőtt nyárfában?

jó helyen jár.

Vállalkozásunk elkötelezett a természet védelmében és a természeti értékek jelen és jövő generációi számára való megőrzésében, ezért célul tűztük ki, hogy minél több fát megóvjunk a kivágástól. Ennek érdekében a favágási munkálatok megkezdése előtt a szemrevételezésen túl, kérésre műszeres favizsgálatot készítünk.

A technológia fejlődésének köszönhetően ma már számos korszerű műszer van a segítségünkre a gyökér-, kéregsérülések, betegségek felderítésére, a szükséges beavatkozás és eljárás meghatározására.

A favizsgálat lehetőséget nyújt az állapotromlás megakadályozására, lassítására. A balesetek többsége az idős, rossz egészségi állapotban lévő fák belső korhadása, gombásodása miatti kidőlés hatására, vagy a leszakadó ágak miatt következik be.

a favizsgálat lépései

vizuális favizsgálat

Az állapot felmérés első lépése mindig a szemrevételezés, melynek során alaposan szemügyre vesszük a fa egyedek statikai állapotát és a külső ismertető jegyeket. A vizsgálat történhet emelőkosárból vagy alpintechnika segítségével. A vizuális vizsgálat során sérüléseket, odúkat, gombásodásra vagy kártevőre utaló jeleket (nedvedzés, csúcsszáradás, gomba a törzsön, stb. ) keresünk.

műszeres favizsgálat

Amennyiben a szemrevételezés nem elegendő az egészségi állapot megítéléséhez, a magas dendrológiai értékkel rendelkező közterületi fák esetében műszeres favizsgálatot javasolunk. A vizsgálat eredménye alapján faápoló munkatársunk ápolási tervet készít, vagy javaslatot tesz a veszélyes faegyed kitermelésére.

alkalmazott technológia

büszkék vagyunk arra, hogy 100%-ban magyar fejlesztésű találmánnyal dolgozhatunk!

A Fakopp Enterprise Kft. által kifejlesztett technológia, illetve a FAKOPP 3D akusztikus tomográf készülék nyújtotta lehetőségek kihasználásával szoftveres támogatással és látványos 3D képekkel szemléltethetőek a fa rejtett üregei, korhadásai. 

Az eljárás során tüskék segítségével szenzorokat helyezünk el a fa törzsén, esetleg a vázágakon, majd a szenzorokat sorban kalapáccsal kopogtatjuk meg. Az alkalmazott technológia a kalapácsütés keltette hang belső terjedési sebességének mérésén alapszik,  a kérgen ejtett néhány apró szúrás után, gyakorlatilag a fa sérülése nélkül, roncsolásmentesen kaphatunk képet a károsodott részek kiterjedéséről. Ha a két érzékelő között üreg van, a hang nem tud egyenes úton haladni, hanem meg kell kerülnie az üreget, ami magasabb terjedési időt eredményez. 

A diagnosztikát követően lehetőség van a fa stabilitásának becslésére, megállapítható a fa egészségkárosodásának mértéke, így javaslatot tehetünk a fa megmentésére/ápolására, vagy a kivágás szükségességére. 

 

A tomográfnak köszönhetően nyomon követhetővé válik az idős fasorok állapotváltozása, a biztonsági faktor alakulása, és megelőzhető a tulajdonosok által korábban kivágásra ítélt egészséges fa egyedek kivágása.

AZ AKUSZTIKUS TOMOGRÁF KÉSZÜLÉKNEK KÖSZÖNHETŐEN BIZTONSÁGOSAN, A FA SÉRÜLÉSE ÉS RONCSOLÁSA NÉLKÜL MEGÁLLAPÍTHATÓAK A BELSŐ KORHADÁSOK, BETEGSÉGEK. SZEMLÉLETES 3D KÉPET KAPHATUNK A FA BELSŐ SZERKEZETÉRŐL.

hol éRDEMES MŰSZERES FAVIZSGÁLATOT KÉSZÍTENI?

nagy forgalmú helyeken

Óvodák, iskolák udvarán, sportpályák közelében

magán kertekben

Családi házak udvarán, nyaralóknál, üdülőknél

közterületen

Parkolókban, sétálóutcákban, vízparti övezetben

temetőkben

temető fasoroknál, templomok közelében

Ha biztonságban szeretné tudni idős fáját, hogy annak árnyékát és jótékony hatásait gyermeki és unokái is élvezhessék?!

Ha kételkedik a tulajdonában lévő öreg fa megtarthatóságát, egészségi állapotát illetően?!

Ha szeretne odafigyelni fáira, és megtudni hogy milyen beavatkozásokkal, kezelésekkel tartható fenn az állapotuk?!